Weblog

Top 4: Gratis Online Marketing Apps (Review)

Er zijn een aantal gratis online marketing apps waar je als marketing-fanaat niet zonder kunt; als je maandelijks, wekelijks of zelfs dagelijks bezig bent met je online marketing. Deze gratis apps gebruiken we regelmatig om te zien welke resultaten we hebben behaald met de moeite die we erin hebben gestoken. Bijvoorbeeld wanneer we een e-mail nieuwsbrief versturen, Facebook posts plaatsen, Tweets schrijven of blogs posten. We willen weten wat de resultaten zijn.
Hierbij onze 4 meest gebruikte gratis online marketing apps.

 

Onze top 4:

 

Google Analytics App

Recentelijk werd er een mobiele app van Google Analytics uitgebracht door Google zelf (download de Google Analytics app voor iOS hier). Voorheen heb ik al eerder enkele Google Analytics apps bekeken en gebruikt, waarvan er weinig apps waren waar ik enthousiast over was. Maar de jongens en meisjes van Google hebben een praktische en goed uitziende app ontwikkeld.

Snel dagelijkse inzichten
De app biedt de mogelijkheid om snel inzicht te krijgen in de resultaten van de afgelopen maand. Je kunt de data aanpassen om andere periodes te bekijken, maar ik merk dat ik de app in de praktijk meer gebruik voor een driedaagse check waarbij ik kijk welke groei onze SEO en Twitter hebben opgeleverd. Ook leuk, maar minder relevant voor echte inzichten: de realtime functie van Google Analytics (hoeveel mensen bekijken er nu je website) is opgenomen in de app en toont je dus vanaf je smartphone direct hoeveel bezoeken bijvoorbeeld je tweet van even geleden aantrekt. Wat mij betreft een van de meest handige gratis online marketing apps voor de dagelijkse feedback en inzichten.

google-analytics-ios-app

Fijne interface
Over de interface ben ik erg enthousiast: een natuurlijk aanvoelende interactie waarbij je op je dashboard eenvoudig navigeert naar diepgaandere resultaten. Ook erg inzichtelijk is het overzicht dat laat zien op welke tijdstippen je de meeste bezoeken hebt gehad op je website: handzame feedback die je ook echt kunt gebruiken via deze gratis online marketing app.

Tijdstippen voor pageviews, handig!
Op in1week.nl zien we dat de meeste bezoekers vanuit Twitter doorklikken rond- en vlak na de lunch. Het bekijken van verschillende accounts is ook eenvoudig, de meest bekeken accounts worden netjes voor je bijgehouden door de app. Het zou helemaal top zijn geweest wanneer functionaliteiten van Google Webmaster tools geïntegreerd zouden zijn in de app, aangezien ik daar nog geen goede app voor gevonden heb. De reden dat Google Webmastertools bijzonder interessant is zullen we later toelichten in een andere blogpost.

Positieve punten

 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Interessante rapportage voor tijdstippen van bezoeken
 • Eenvoudig accounts gekoppelde accounts bekijken
Negatieve punten

 • Helaas geen Google Webmastertools geïntegreerd
 • Geen maatwerk dashboard inrichten

 

MailChimp App

We zijn fan van MailChimp, daar schreven we natuurlijk al eerder over. Erg handig is dat MailChimp je ook een gratis online marketing app biedt met de functie om snel een inschrijver toe te voegen aan je lijsten. Ook biedt de app een overzicht van meer functionaliteiten. Het is niet erg handig om via je smartphone een volledige campagne in elkaar te zetten, dus die mogelijkheid heb je niet.

mailchimp-mobile-app

Wel kun je je lijsten bekijken, de rapportages inzien met een flink niveau aan details van je verzonden campagnes en eventuele Automation campagnes pauzeren en activeren. Handig voor ‘on the road’, hoewel een nieuwe campagne toch echt vanaf een groter medium zoals een tablet of laptop opgesteld moet worden.

Positieve punten

 • Diepte-inzichten in rapportages van je campagnes
 • Handzame app in gebruik
 • Gemakkelijk snel een inschrijver aan je lijst toevoegen
Negatieve punten

 • Geen optie om templates te beheren of nieuwe campagnes te starten
 • Geplande campagnes niet eenvoudig aan te passen

 

Facebook Page App

Hoewel Facebook voor ons eigen in1week marketing plan echt een push-medium is (we richten onze marketing op andere kanalen) is het toch handig om de belangrijkste functionaliteiten te evalueren. Zeker omdat we zien dat één van onze klanten, Mix & Fix Salads, goede punten scoort op Facebook in hun persoonlijke benadering van particulieren. Een mooi reclamemedium voor impressies en mond-tot-mondreclame dus.

De belangrijkste functies
De belangrijkste functies: meldingen, verkorte statistieken, privéberichten kunnen versturen en snel nieuwe posts op Facebook plaatsen. Een handige gratis online marketing app, want het gaat vrij eenvoudig allemaal. Hoewel; meerdere Facebook Pages beheren in de app veroorzaakt wel wat onrust: het rode nummertje brandt, maar van welk account kwam de melding ook weer?

facebook-pages-manager-app-ios

Positieve punten

 • Gemakkelijk nieuwe content toevoegen
 • Meldingen van je pagina in te zien
 • Handige korte rapportages
Negatieve punten

 • Onduidelijke meldingen wanneer je meerdere pagina’s beheert
 • Meerdere pagina’s beheren überhaupt niet praktisch
 • Alwéér een app van Facebook…

 

Twitter App

De app die we op kantoor misschien nog wel het vaakst gebruiken is de Twitter app. Een mooie afsluiter in onze top 4 van gratis online marketing apps anno 2014. Hoewel er bijzonder veel alternatieven zijn moet ik zeggen dat ik erg tevreden ben over de officiële Twitter app. Met zo’n 6 accounts gekoppeld aan de app op mijn smartphone vind ik het erg handig om vanuit daar snel te reageren, tweets te plaatsen of nieuws te volgen.

Meer typen dan lezen
Reageren en gesprekken voeren doe ik toch het meeste via de smartphone, lezen wat minder. De nieuwe layout van Twitter heeft het op media zoals laptops en tablets wel eenvoudiger gemaakt om het laatste nieuws snel tot je te nemen. Op de smartphone is het lezen toch wel erg vluchtig in het kleine schermpje.

twitter-mobile-app

Positieve punten

 • Snel en makkelijk reageren
 • Meerdere accounts beheren vrij eenvoudig
 • Meldingen goed in te stellen
Negatieve punten

 • Even zoeken om een extra account toe te voegen
 • Lezen toch prettiger op een groter medium

Kevin Beeftink

Online Marketing Professional | Founder in1week.nl, 2tpt.nl, socialeredactie.nl, simpel-webhosting.nl | Analytisch, gedreven, Online ROI Leiden, Nederland nl.linkedin.com/in/kevinbeeftink

Leave a Comment