Weblog

WordPress categorie verwijzen (redirecten) naar een pagina

Benieuwd hoe je een categorie binnen WordPress kan doorverwijzen naar een pagina? Het kan op een vrij eenvoudige manier: Het kan namelijk met een plugin, maar liever nog met het aanpassen van een klein stukje code als je je daar comfortabel bij voelt.

Waarom een categorie redirecten / doorverwijzen naar een pagina?

Struinend door Google Analytics zag ik dat een specifieke pagina veel bezoeken had mogen ontvangen: www.in1week.nl/project/. Bij het nader inventariseren van de gegevens bleek dat deze pagina een vrij hoog bounce-ratio en een hoog uitstap-percentage teruggaf.

De slecht presterende pagina is een categorie pagina binnen WordPress, waaronder we alle portfolio stukken hebben verzameld. Dit terwijl we een (ook volgens de statistieken) beter passende pagina hebben opgemaakt op een bijna vergelijkbare URL: www.in1week.nl/projecten/. Reden om deze WordPress categorie te redirecten naar de beter presterende pagina.

GA - reden voor een 301 redirect

Hoe verwijs je de ene URL door naar de andere?

De meest nette manier is door een bestand aan te passen genaamd .htaccess. Deze vind je terug in de zogenoemde ‘root folder’ van je WordPress installatie op de server (in veel gevallen /public_html/.htaccess). Mocht je hier wat huiverig voor zijn kun je altijd nog een gratis plugin gebruiken (Simple 301 Redirects), hoewel ik het veelvuldig installeren van WordPress Plugins afraad.

mod_rewrite moet aan staan

Een functie genaamd mod_rewrite wordt veelal standaard aangesproken in je .htaccess file, anders is dit geen optie. Zorg dat je de volgende regel code invoegt onderaan je htaccess file, op een nieuwe regel na #END WordPress.

.htaccess file aanpassen

Zoek je .htaccess file op in je FTP-omgeving en voeg hierin deze regels toe, nadat je hem hebt aangepast:

RewriteCond %{REQUEST_URI} ^/categorie_naam[/]?$
RewriteRule (.*) /pagina_naam [R=301,L]

Plaats deze regels voor deze regel:

< /IfModule>

categorie_naam
Vervang dit stukje door de categorie-naam die je doorverwezen wil zien.

/pagina_naam
Jouw pagina zou ook een nette URL moeten hebben. Die nette URL kun je hier dan ook invoegen. Zoek de pagina naam op in je browser-balk of in je WordPress installatie.

Opslaan, en even testen. Jouw categorie krijgt nu elke keer dat hij ingeladen wordt de opdracht om door te verwijzen naar de opgegeven URL (in dit geval een pagina). De code is overigens zo geschreven dat enkel de categorie-naam doorverwezen wordt. Een simpele redirect regel zou er voor kunnen zorgen dat posts binnen deze categorie niet meer bereikbaar zijn.

Kort over je .htaccess file

Binnen je WordPress installatie worden, mits netjes geconfigureerd, de URL’s van je pagina opgemaakt in leesbare woorden. ‘Vroeger’ was het nog zo dat links als deze veelvoorkomend waren:

www.in1week.nl/?p=1506

Niet heel leesbaar voor jou, maar ook niet voor Google. Met een .htaccess file worden de instellingen bepaald die er voor zorgen dat je website leesbare URL’s kan lezen als een niet-leesbare URL. Simpel gezegd zorgt dit bestandje er voor dat een synoniem voor de pagina URL wordt aangemaakt, waarvan bijvoorbeeld WordPress weet welke pagina daarbij hoort.

Kevin Beeftink

Online Marketing Professional | Founder in1week.nl, 2tpt.nl, socialeredactie.nl, simpel-webhosting.nl | Analytisch, gedreven, Online ROI Leiden, Nederland nl.linkedin.com/in/kevinbeeftink

Leave a Comment