Weblog

Google Analytics toevoegen aan je WordPress website

Google biedt je een gratis webstatistieken tool aan genaamd Google Analytics. Het is één van de meest gebruikte webstatistieken pakketten ter wereld, welke we bij in1week.nl standaard toevoegen aan elk project wat we online brengen voor onze klanten. Stel je gaat hier zelf mee aan de slag, hoe voeg je dan Google Analytics toe aan je website?

Waar vind ik het script wat ik in moet voegen?

Google Analytics creëert automatisch een script voor je wanneer je jouw website toevoegt aan je GA (Google Analytics) account. Heb je nog geen Google Analytics account? Registreer je dan via deze link om een gratis account aan te maken.

Een account binnen GA aanmaken

Als je eenmaal bent geregistreerd of ingelogd, navigeer dan bovenin het scherm naar “Beheerder” of “Admin”. Hier zie je drie kolommen, kies voor je eerste installatie van Google Analytics op deze website voor “Account” en klik middels de keuze in de dropdown voor “Nieuw account aanmaken”.

Stappen doorlopen voor een nieuw GA account

Vul de volgende vragen in:

  • Accountnaam: Naam van het account waaronder je de statistieken wil inzien
  • Websitenaam: Naam van de website waarvan je de statistieken wil inzien
  • URL van de website: Het domein waarop de website te vinden is

De overige vragen zijn niet verplicht danwel vereist om in te vullen. Kies onderaan de pagina voor “Tracking ID ophalen”. Je dient akkoord te gaan met de voorwaarden om je tracking ID op te halen. Vervolgens toont je scherm een script vergelijkbaar met deze code:


/script/
(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-52302459-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');

/script/

Dit is de code, het script, welke je nodig hebt om Google Analytics te gebruiken op je website.

Script in de footer van je website, op advies van Google

Google Adviseert je om het script wat je dient te plaatsen toe te voegen aan de footer van je pagina: het laatste stukje code wat in je pagina wordt ingeladen. Dit kan in sommige gevallen op twee manieren:

  1. Je thema ondersteunt een Theme Option, waar je code in kunt voegen welke automatisch in je footer terecht komt
  2. Je voegt de code zelf in, in de footer (footer.php) van de website

Invoegen in je Theme Options

Veel thema’s ondersteunen het invoegen van scripts in de footer, door dit als Theme Option aan te bieden. Log in op WordPress en navigeer hiervoor naar WordPress > Eigenschappen (Appearance) > Theme Options. Mocht je deze keuze niet hebben kun je mogelijk deze stappen nog proberen: WordPress > ‘Thema Naam’ in de hoofdnavigatie.

Zoek binnen de thema opties naar een veld waarin je thema aangeeft dat er Custom Javascript, of Custom Code kan ingevoegd worden met bij voorkeur de kanttekening dat de code in de footer toegevoegd wordt. Plak hierin je Google Analytics Tracking Script en sla de optie op.

Geen theme options? Dan handmatig in de footer

Wanneer je de code handmatig moet toevoegen aan je WordPress thema adviseren we je om eerst een Child Theme aan te maken. Over het aanmaken van een child theme hebben we al eerder een uitgebreide uitleg geschreven. Voeg footer.php uit je oorspronkelijke thema toe aan je child theme en bewerk hiervan de code om het script toe te kunnen voegen.

Zoek deze regels code op in footer.php:


< ?php wp_footer(); ? >
< /body>
< /html>

Plaats je script vlak na de regel waarin de wp_footer() functie wordt ingeladen. Sla je wijzigingen op en je bent zover om je statistieken in te zien van je websitebezoeken.

Waarom in de footer?

De footer is het laatste onderdeel van een pagina welke ingeladen wordt, en wordt in de meeste gevallen op alle pagina’s opgenomen. Dat zorgt er dus voor dat je maar één keer het script hoeft in te voegen, waarna op alle pagina’s de activiteiten van de bezoekers aan je website gemeten kunnen worden.

Kevin Beeftink

Online Marketing Professional | Founder in1week.nl, 2tpt.nl, socialeredactie.nl, simpel-webhosting.nl | Analytisch, gedreven, Online ROI Leiden, Nederland nl.linkedin.com/in/kevinbeeftink

Leave a Comment