Weblog

Starten met WordPress (3/8): WordPress Menu’s

Je pagina’s aangemaakt, berichten geschreven: tijd voor de navigatie. We leggen je stap voor stap uit hoe je een menu aanmaakt en beheert binnen WordPress.

 

 

Over Starten met WordPress door in1week.nl

Je kunt het volgende verwachten van deze serie blogposts:

 • WordPress Posts / Berichten
 • WordPress Pages / Pagina’s
 • WordPress Menu’s
 • WordPress Plugins
 • WordPress Widgets
 • SEO Optimalisatie voor WordPress
 • WordPress updaten

WordPress Pagina aanmaken

We bieden je een korte uitleg, inclusief screenshots, van de volgende handelingen:

 1. Over Menu’s binnen WordPress
 2. Menu’s aanmaken en toekennen
 3. Menu indelen
 4. Categorieën in je WordPress Menu
 5. Vaste links
 6. WooCommerce Product Categorieën

Over Menu’s binnen WordPress

Binnen WordPress vormen Menu’s de basis voor het navigeren binnen je website. De meeste WordPress websites bestaan uit minimaal één, en veelal twee of meer menu’s die de website indelen in passende onderdelen.

Menu’s aanmaken en toekennen

Login op WordPress met je gebruiksgegevens. Vervolgens zie je in je navigatie (links) een item wat Eigenschappen of Appearance heet. Wanneer je hier overheen muist zie je onder meer de volgende items verschijnen:

 • Thema’s
 • Widgets
 • Menu’s

Kies voor Menu’s.

wordpress menu beheren

 

Bovenin het nieuwe scherm zie je belangrijke informatie staan. Je kan hier een nieuw menu aanmaken en deze een naam meegeven. Voor je eerste Menu kun je vaak de naam Hoofdmenu ingeven.

wp menu aanmaken

Vervolgens kun je het menu toekennen aan een plek binnen de website. De meeste WordPress websites hebben vaste plekken waar een menu getoond kan worden. Kies onderin bij Menu Instellingen voor de hoofdpositie (Primary) of een vergelijkbare naam van een menu positie. Sla het menu op wanneer deze nog niet actief is.
wp menu toekennen

Menu indelen

Nu dat het menu gekoppeld is aan een positie kan deze ingedeeld gaan worden. Het meest eenvoudig is het om je pagina’s te koppelen. In het witte menu links staan de opties voor Pagina’s, Links en Categorieën. Kies voor Pagina’s en selecteer de pagina’s die je in je menu wil tonen. Een veelvoorkomende indeling voor zakelijke WordPress websites:

 • Home
 • Producten of Diensten
 • Referenties
 • Over ons
 • Contact
wp paginas toekennen aan menu

 

Wanneer je per product of dienst in dit voorbeeld een pagina hebt aangemaakt kun je ook die pagina’s toekennen aan het menu. Sleep vervolgens de pagina op het hoofditem in het middenvenster, om deze toe te kennen als zijnde een onderdeel van het hoofditem. Zo wordt deze pagina een subpagina welke in het menu meestal pas verschijnt wanneer ewr over het hoofditem heen wordt gemuisd.

wp submenu

Categorieën in je WordPress Menu

WordPress biedt ook de ruimte om categorieën te koppelen aan je menu. Zeker wanneer je een nieuwsgerelateerde website hebt is dit bijzonder handig. Wanneer je enige categorieën hebt aangemaakt kun je via het linkermenu in de pagina kiezen voor Categorieën en zie je hier de aangemaakte categorieën verschijnen. Deze kun je invoegen tussen de pagina’s naar keuze.
wp categorie menu

 

Vaste links

In sommige gevallen is het handig om vaste Links in te voegen in je menu. Hiervoor zul je dan de volledige link moeten invoegen in een handmatig toegevoegd item. Kies voor Links en geef bij de velden de link naar de pagina en een naam voor het item mee.
wp custom link

Tip: WooCommerce en vaste links

Wanneer je gebruik maakt van een WooCommerce winkel op basis van WordPress kan het soms lastig zijn om je product-categorieën in je menu te laten tonen. Je kan in dat geval ook gebruik maken van deze Links om de Product-categorie pagina’s in je menu op te nemen.

Zoek nadat je bent ingelogd op WordPress binnen WooCommerce naar je product categorieën. Wanneer je de link ziet “Categorie bekijken”, kies dan rechtermuis en kopieer de link naar je klembord. Vervolgens plak je deze link als vaste linkitem in je menu en voila: je product-categorie is opgenomen in je navigatie.

Hulp nodig?

Uiteraard helpen we je graag met het optimaliseren van je online aanwezigheid op basis van WordPress. Ons team heeft meer dan 8 jaar ervaring met WordPress, van techniek tot invulling, van SEO-gericht werken tot een passend design. Laat het ons weten als we je ergens mee kunnen helpen!

Kevin Beeftink

Online Marketing Professional | Founder in1week.nl, 2tpt.nl, socialeredactie.nl, simpel-webhosting.nl | Analytisch, gedreven, Online ROI Leiden, Nederland nl.linkedin.com/in/kevinbeeftink

Leave a Comment