Weblog

6 Tips voor rechtenvrije afbeeldingen op je website

Het zou niet de eerste keer zijn dat we er iets over horen: een aangetekende brief omdat je een verkeerde afbeelding op je website hebt staan. Het lijkt wel of we hier steeds regelmatiger voorbeelden van voorbij zien komen. Hoe kun je nu aan de slag met mooie, rechtenvrije afbeeldingen? Onze 6 tips voor mooie rechtenvrije afbeeldingen op je website

Een korte samenvatting:

 

Waarom geen Google image search?

Google indexeert alles wat de zoekmachine tegenkomt. Er wordt dus geen rekening gehouden met het feit of een afbeelding rechtenvrij is of niet. Opgemerkt: Dit is ten dele waar, zie onder. Dat betekent dus dat iedere keer dat je een afbeelding van de zoekmachine’s Image Search afplukt, je het risico loopt dat je een afbeelding te pakken hebt waar rechten op rusten. Schrik niet, maar we kennen voorbeelden waarbij de boetes tot in de duizenden euro’s oplopen. Niet handig dus. Tip 1: Geen Google gebruiken, maar de volgende 5 tips bekijken.
google-image-search-nono

Terechte opmerking van Liset

Je kan inderdaad instellen of je afbeeldingen wil kunnen vinden welke commercieel gebruikt mogen worden. De resultaten zijn echter mager, omdat er nog weinig markering wordt toegepast van deze rechten op de afbeeldingen die Google indexeert.

 

Google Image Search op basis van rechten

 

 

Flickr Creative Commons

Flickr is één van de grootste databanken wereldwijd om je foto’s publiekelijk op te delen. Op Flickr kun je aangeven of jouw foto’s commercieel gebruikt mogen worden: top, want Flickr heeft hier een net filter op ontwikkeld zodat je in je zoektocht alleen foto’s terugvindt die je commercieel mag gebruiken. Houd hier rekening mee:

De definitie die in de juridische tekst van de licenties gehanteerd wordt, is of het gebruik van het werk in de eerste plaats gericht is op een zakelijk of persoonlijk financieel gewin. Dit is een hele brede omschrijving en het is dan ook niet strak afgelijnd wanneer men spreekt van commercieel gebruik.Het is in de eerste plaats aan de licentiegever om dit voor zichzelf uitmaken. Als je werk gebruikt wordt op een manier die voor jou kennelijk onder commercieel gebruik valt, kan je de gebruiker hier steeds op aanspreken. Omgekeerd raden we ook aan dat hergebruikers de rechthebbende even bevragen in geval van twijfel. Zoals steeds komt het er op neer om hier duidelijk over te communiceren. Als je als rechthebbende van mening bent dat een bepaald gebruik absoluut als commercieel moet worden aangemerkt, kan je dat altijd aangeven, bijvoorbeeld met een extra disclaimer op je site.

via Creative Commons NL

flickr-creative-commons

Via deze link kom je uit bij de Creative Commons foto’s. Deze CC geven aan dat de foto’s gebruikt mogen worden, mits je de regelgeving handhaaft (die lees je hier en hier).

 

Iconen en plaatjes

Er komen de laatste tijd steeds meer iconen beschikbaar in de vorm van fonts. Schaalbare plaatjes die goed te gebruiken zijn voor bijvoorbeeld illustraties. Als je dus inspiratie te kort komt, maak dan eens gebruik van deze icon fonts om creatievere plaatjes te maken dan je in Paint op zou zetten. Twee mooie bronnen:

FontAwesome
Een font dat wij ook veel gebruiken, met een mooi stukje tekst onder License:

Font Awesome is fully open source and is GPL friendly. You can use it for commercial projects, open source projects, or really just about whatever you want.

font-awesome

Entypo
Uitgebracht onder Creative Commons BY-SA 3.0, minder iconen dan de voorgaande maar wel wat leuke extra’s.

 

Stock afbeeldingen

Als je toch wilt zoeken in commerciële databanken, betaal er dan netjes voor. Er zijn ongelofelijk veel stock databanken waar je naar uit kunt wijken om mooie foto’s te vinden van hoge resolutie en kwaliteit. Voor een zoekopdracht, klik hier.

 

Photoshop

Als je wat handiger bent met Photoshop, maak dan je eigen afbeeldingen. Als het jouw creatieve creatie is liggen de creatieve rechten ook bij jou. Probeer eens een tutorial uit om illustraties in Photoshop te maken om te gebruiken op je eigen website.

 

Fotograaf of fotografie

De mooiste beelden leg je op een goede camera vast. Ga de deur uit en maak je eigen foto’s of huur een fotograaf in. Wij kennen er ook nog wel een aantal voor je. Het hoeft niet altijd veel geld te kosten en je kunt thematiek doorvoeren in je beelden als je de foto’s uit één serie of shoot haalt.

sunset

Tot slot: creatie kost moeite

Iets creëren kost moeite, daarom wordt er veel werk besteed aan het controleren van creatieve rechten. Hou daar dus rekening mee, anders kan het je een hoop geld kosten. De beste tip van deze 6 in mijn optiek: gebruik Flickr met de juiste creative commons rechten. Succes!

Kevin Beeftink

Online Marketing Professional | Founder in1week.nl, 2tpt.nl, socialeredactie.nl, simpel-webhosting.nl | Analytisch, gedreven, Online ROI Leiden, Nederland nl.linkedin.com/in/kevinbeeftink

4 Comments

 • Nicky september 12, 2014 Reply

  Kevin,

  Fijn dat je hier aandacht aan besteed. Naast tekstschrijven, fotografeer ik ook en ik snap dat de meeste fotografen hun werk willen beschermen.

  Nog een extra bron voor gratis, rechtenvrije foto’s: http://www.pixabay.com. Voor een +1, een like of een aardige reactie kun je hier gratis foto’s en afbeeldingen downloaden in verschillende formaten.

  • AUTHOR

   Kevin Beeftink september 17, 2014 Reply

   Dank je voor je reactie Nicky, inderdaad terecht dat creatievelingen hun werk willen beschermen. Sommigen kiezen juist voor een mogelijkheid voor het delen van hun werk, waar we netjes mee om moeten blijven gaan. Interessante bron, ik ga eens kijken.

 • Harry oktober 9, 2014 Reply

  Je vergeet te melden dat het commercieel gebruik van Photoshop zeker niet gratis is! Dus als je zelf wat wilt maken dan moet je dat wel op zeer regelmatige basis doen, zo niet professionele basis. Als je dat niet gaat doen, dan is het inhuren van een fotograaf vele malen goedkoper! Student- en teacherversies bijvoorbeeld zijn niet voor commercieel gebruik, dus pas daar mee op!

  • Kevin van in1week.nl april 30, 2015 Reply

   Hi Harry,

   Gratis is het zeker niet, gelukkig is de Creative Cloud oplossing van Adobe een prima betaalbaar alternatief. Zo is een losse App als Photoshop nu te gebruiken voor iets meer dan € 24 per maand. Een fotograaf of vormgever inhuren kan uiteraard altijd als je de kunsten niet in huis hebt zelf consistent mooie afbeeldingen te ontwikkelen.

Leave a Comment