Weblog

Contact Form 7: Bevestiging per e-mail instellen

Gratis en gemakkelijk te gebruiken: de Contact Form 7 plugin voor WordPress. Hoe kun je in deze plugin nu een e-mail antwoord instellen, als bevestiging van een inschrijving? Hier de uitleg.

Contactformulier toevoegen

Wanneer je de plugin hebt geïnstalleerd kun je aan de slag met de velden in je formulier. Hoe je een plugin toevoegt lees je overigens hier. Elk veld in je formulier heeft een zogenoemde merge-tag om vragen in te kunnen laten vullen.

contact-form-7-formulier-toevoegen

Deze velden worden in je website vervangen door input-velden waar je bezoeker zijn of haar gegevens in achter kan laten. Veel van deze velden zijn enigszins beveiligd op invoer, sommige spam-plugins helpen hier ook in mee. Standaard zijn deze velden opgenomen:

[text* your-name] Jouw naam
[email* your-email] Jouw e-mail
[text your-subject] Jouw onderwerp
[textarea your-message] Jouw bericht
[submit "Verzenden"] Bericht verzenden

Voeg hier naar eigen inzicht je velden toe door te klikken op “Genereer Tag” en daar je type vraag uit te kiezen. Vergeet niet om het antwoord op deze vraag ook in je e-mail bevestiging op te nemen.

Contact Form 7 E-mail bevestiging: Jouw bevestiging

De eerste bevestiging is voor jou, zeker als je Contact Form DB niet gebruikt in je WordPress website. Deze plugin slaat namelijk de gegevens van Contact Form 7 op in je database als backup, erg handig.

contact-form-7-bevestiging-instellen-stap1

Standaard wordt deze e-mail bevestiging je al aangeboden door Contact Form 7. Dit bericht ontvang jij dus, wanneer je in het “Aan:” veld jouw e-mailadres invoegt of het e-mail adres van je Admin account laat staan. Goed, dit werkt out of the box. Nu de bevestiging aan je bezoeker.

Bevestiging e-mail aan je bezoeker via Contact Form 7

Hoe bevestig je nu het bericht aan zowel jezelf als je bezoeker? Vrij eenvoudig, vink deze optie aan. Dit zorgt er voor dat een tweede e-mail bericht verzonden kan worden. Hierin kun je een platte tekst opnemen als “Bedankt voor je bericht, we komen zo snel mogelijk bij je terug met een passend antwoord.” of je bevestigt welke velden je ontvangen hebt bij de invoer van het formulier.
contact-form-7-bevestiging-instellen-stap2

 

Dit laatste doe je door je bericht als volgt op te stellen:


Beste [text* your-name],


We hebben een bericht van u ontvangen vanaf e-mail adres [email* your-email], hartelijk dank hiervoor. Uit uw bericht hebben we het volgende ontvangen:

Uw naam: [text* your-name]
Uw e-mail: [email* your-email]
Uw onderwerp: [text your-subject]
Uw bericht: [textarea your-message]

We komen graag zo snel mogelijk bij u terug met een passend antwoord.
Met enthousiaste groet,


Mijn (bedrijfs)naam

 

Wat we hier doen is gebruik maken van de merge-tags, om deze in te voegen in de e-mail bevestiging aan je bezoeker. Dat doe je dus in je tweede e-mail bericht. Het “Aan:” veld laat je staan, hierin staat al voor-ingevuld dat er een bericht verzonden moet worden aan naar het e-mail adres wat is opgegeven in het formulier door de bezoeker.

contact-form-7-bevestiging-instellen-stap3

Voorbeeld: toevoegen meerkeuze vraag in je antwoord

Als je meerkeuze vragen hebt toegevoegd kun je bijvoorbeeld deze regel toevoegen:


[checkbox-322]

Het nummer hier staat overigens door een uniek ID, zorg er dus voor dat je deze netjes overneemt.

contact-form-7-selectievakjes

Kevin Beeftink

Online Marketing Professional | Founder in1week.nl, 2tpt.nl, socialeredactie.nl, simpel-webhosting.nl | Analytisch, gedreven, Online ROI Leiden, Nederland nl.linkedin.com/in/kevinbeeftink

5 Comments

 • Ton kemp januari 25, 2017 Reply

  Hoi Kevin,
  je maakt een foutje hierboven..

  Het is niet Beste [text* your-name], maar Beste [your-name], het deel [text* ] gebruik je alleen in het formulier gedeelte

  Dit geldt ook voor de andere velden die je beschrijft in het voorbeeld hierboven…

  succes

  • AUTHOR

   Kevin Beeftink februari 13, 2017 Reply

   Je hebt helemaal gelijk Ton, ik reageer even op Janneke die met een vraag hierover komt en zal later de post bijwerken. – Kevin

 • Janneke Heimweg februari 12, 2017 Reply

  Beste Kevin, bedankt voor je duidelijke uitleg. Je bent een van de weinigen die dieper ingaat op het optimaliseren van het contactformulier. Hulde!
  Het lijkt me zo geweldig als het me lukt om ‘Beste [text* your-name] werkend te krijgen, maar helaas. Wat doe ik fout en hoe gaat het me lukken?
  Alvast bedankt voor je reactie.

  • AUTHOR

   Kevin Beeftink februari 13, 2017 Reply

   Dag Janneke, inmiddels is dit alweer een enigszins achterhaalde post omdat de plugin doorontwikkeld wordt. Desalniettemin, zoals Ton al opmerkte maak ik hier een fout in de uitleg. De zogenoemde ‘mergetags’ worden als volgt opgebouwd:
   [ ]: Mergetag openen en sluiten
   text: Type veld
   *: verplicht of niet
   your-name: de verwijzende naam of het ID waarnaar je kan verwijzen

   Om deze velden alsnog op te halen in bijvoorbeeld je e-mailbevestiging dien je alleen “de verwijzende naam of het ID waarnaar je kan verwijzen” op te halen. In dit geval is dat “your-name”. Dus in je e-mailbevestiging neem je dan [your-name] op om de ingegeven naam te tonen.

Leave a Comment